Atha Yoganusasanam. Patanjali Yoga Sutra I.1

The wise sage Patanjali says here that yoga is meant to be learned in a group setting because we learn about ourselves through our interactions with others.

Yoga hayat, digerleri ve kendimizle olan iliskimizdir. Yogada ogrenme ve gelisim baskalariyla paylastigimiz oranda artar. Kula Sanskritce aile, topluluk anlamina geliyor. Yogakula Istanbul daki amac yoga severleri bir araya getirmek ve yogayi hayatlarina uygulamayi ogrenecekleri destekleyici rahat bir ortam sunmaktir.

ders programi


monday / wednesday / thursday 7 - 8:30 pm


pazartesi / carsamba / persembe 19:00 - 20:30



tek ders nakit 25TL / 10 ders nakit 180 TL / 8 ders nakit 160 TL (2 ay gecerli)
Sakayik sokak No: 56 Kat:4 Nisantasi

Friday, February 12, 2010

Bir seyi yoga yapan ne yapildigi degil nasil yapildigidir

Tesaduf diye buna derler. Tam da bu sabah ders verdigim ozel ogrencim ile yoga gelenegi uzerine konustuk; aksama da Leslie Kaminoff sagolsun (www.breathingproject.org) blog sayfasina gunumuzde yapilan yoganin geleneklere bagliligi ile ilgili alinti bir makale koymus. Dayanamadim yaziyi aynen ekledim. Tum yazi asagida blogda.


Makalenin sahibi Anne Cushman'a gore yoga tekil bir gelenekten gelmiyor; yazisinda yogayi karmasik dalli bir banyan agacina benzetiyor. Bir suru gelenek birbirini beslemis, birbirinden ilham almis ve esinlenmis. 

Acaba gunumuzde yaptigimiz yoga duruslarinin kaynagi nerden geliyor? Kim yaratmis bunlari? 
Yazi bunlardan bahsediyor. 

Anne yazisinin sonlarina dogru hocam Paula Tursi'nin dinlediklerimi siraliyor: "Bir yoga durusunu neden ve nasil yapiyorsun? Yaptiginin sana bir katkisi var mi ve nedir bu? Yoga yaparken bunlari dusun."

Bir diger hocam Bonnie Bainbridge Cohen'in dediklerini de duyar gibiyim: "Yogayi moda oldugu icin mi yapiyorsun? Yoganin sana yararli olacagina inandigin icin mi, yoksa tum hucrelerin ile sindirerek mi yapiyorsun yogani? Kendine karsi durust ol."

Ya John Friend hocam ne demisti: "Yoga duruslarinda ilerledikce daha iyi bir insan mi oluyorsun? Ailene ve topluma katkin artiyor mu? Bunu dusunerek yogani yap." 

Anne Cushman yazisini aynen benim defalarca John Friend'den duydugum gibi bitiriyor: "Yoga duruslari aslinda icimizde varolan degisken yasam enerjisini bir cesit gosterme ve disa vurma yollari. Aslinda duruslarin ne oldugundan cok icimizdeki enerjiyi hissetmeye olan kararliligimiz ve tutkumuz cok onemli. Pozlari hayat enerjimizi disa akitmaya yarayan fiziksel sekiller olarak algilayalim. Yoga bu olsun. Yoga bizi hayatimiza tutkuyla bagli insanlar yapsin.

Yani....  What makes something yoga is not what is done but how it is done..... 

No comments:

Post a Comment